8_Facade.jpg

Sujung Hillside

201019_Diagrams_edit.jpg

Rethinking Urban Collective Housing on a Slope

Sujung Hillside proposes a model for community housing that adapts and innovates
Busan’s hillside architecture. By combining 325 residential units with community and
commercial amenities, parking, and recreational open space, the project establishes
a coherent and connected urban moment while also creating space for personal
interaction.

Three community and commercial linear buildings align with the street grid and connect
with the existing city fabric. These amenity buildings contain a variety of public and private green spaces, retail storefronts, children’s daycare, senior community center and access to subterranean parking. Four residential bars exist above, two of which are reoriented to face due south and connect directly to the public amenities below. The residential floors are tiered and set back so that every residential unit has unhindered south-facing exposures and sweeping ocean views.

201014_Unit Axon_Drawing_edit.jpg

The site is nestled in between two very different contexts, beautiful green forests exist to the north and residential and commercial buildings to the south. The facade of each building is designed specifically to respond to each condition. The northern facade is designed with a highly reflective surface, a hiker at the top of Gubong-san looking towards the city would see a continuation of lush green forests reflected back. The southern facade is designed in respect to the surrounding urban fabric. The buildings are terraced and the facade is faceted to blend in with the terraced housing to the south.


Vibrantly colored panels are proposed across the residential facade as a homage to the vividly colored residences that are dotted across Busan’s cityscape. Sujung Hillside will be a home for the greater community. The project offers a variety of studios, one-bedroom, two-bedroom, and multi-floor unit types in order to offer a diverse and flexible range of living conditions to attract a range of residents from singles, to young families, to multigenerational families. The project is designed to increase social vibrancy in the neighborhood in order to attract residents from all walks of life.

Type

Collective Housing

Location

Busan, South Korea

Status

Competition Entry

Collaborators

Bomin Park / Boatelier